Monday, April 1, 2013

Traffic Light - lambang hidup kita...

Salam Isnin.

Hijau, Orange dan Merah...Mana satu warna anda? Pilih hanya satu sahaja....



Ahad semalam saya mintak tolong Wardah siram pokok2 Mak Ndak. Wardah siram tapi dia tanya kami" Sapa nampak traffic light?" Kami tercari2 apa yang dimaksudkan dengan traffic light. Ini rupanya....

                                                      

Wardah tanya saya "Mak what is your colour?" .
Saya kata " Green, I guess".
Wardah said " Green is my colour, yours in between oranges and red".
Saya heran " Why?"
Wardah jawab "Baby chilly is green meaning if human-teenager, orange for teenagers until youth, red for elder peoples 40 and above and red for 50 and above".
Saya kata "How about black grey and dry chilly?"
Wardah jawab " their address is at Batu 2, 6 feet underground, Lahad Hole, Tanah Perkuburan Islam".
 I am stunning because I know my red colour will turns soon to grey sooner itupun kalau sempat.
Ya Allah, Permudahkanlah urusanku, anak-anakku di akhirat nanti.
Alamat tempat tinggal terakhir saya adalah persemadian kita semua sementara menunggu tibanya kiamat. Ya Allah, terimalah taubatku, terimalah amal ibadatku yg tidak pernah sempurna ini, Ya Allah ampuni segala dosa-dosaku hambaMU yang tidak pernah sempurna ini. Ameen....


Just a cent sharing....

18 comments:

  1. Aminn, pandai sungguh wardah..

    ReplyDelete
  2. Betul kata wardah tu...akhirnya ke Lahad Hole alamat akhir kita. Sebelum berpindah ke sana marilah kita banyakkan bekalannya.

    ReplyDelete
  3. tq N3 penuh makna mendalam ni even kalau boleh KA nak pilih yng green aje terus !

    ReplyDelete
  4. banyak makna dan reminder entry ni..kena banyak istigfar selalu..

    ReplyDelete
  5. Itu rupanya maksud dia bila tanya masa nak siram tu :)

    ReplyDelete
  6. maksud disebalik cili ngan trafik light....boleh dijadikan motivasi gak...;)

    ReplyDelete
  7. mati itu pasti
    tak tercepat atau terlewat wlupun sesaat
    moga allah menerima taubat kita semua

    ReplyDelete
  8. mak wardah, kdg2 kita kagum dan heran ,bagaimana budak2 sekarang ni boleh menjawab soalan kita.
    Itu maknanya depa cerdik...saya tumpang suka.Your Wardah is a smart girl.

    ReplyDelete
  9. wardah .. oh wardah ... malu auntie ngan wardah...
    banyak maksud tersirat rupanya.. tak terfikir...

    ReplyDelete
  10. Salam mak wardah..

    bijaknya wardah.. salam untuk wardah ya kak..

    semoga kita semua sentiasa mendapat kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.. insyaAllah..

    ReplyDelete
  11. bagusnya wardah..... alamat terakhir kita tu ... semoga cukup bekalan bila kita ke sana nanti

    ReplyDelete
  12. As salam Mak Wardah,

    Hurmmm... seram pulak baca! Lagi2 tgk color chilli tu... Time run so fast!

    ReplyDelete
  13. assalam mak wardah..

    hebat analogi dia dan memang ada kebenarannya pun...

    ReplyDelete
  14. pandainya wardah..maksudnya cukup dalam.insaf..:)

    ReplyDelete
  15. sgt pandai tak terfikir oleh kita ..kadang2 kan..

    ReplyDelete
  16. ameeen...wardah sgt bijak ye,kak :)

    ReplyDelete