Thursday, January 26, 2012

Buah Kudapan Generasi Baru Mungkin Tidak Pernah Cuba

Buah Ara
Rasa manis, pokoknya selalu tumbuh tepi sungai. Bila berbuah lebat dan melekat antara satu sama lain.
Sedap dibuat jeruk, pokok saya tidak tahu bentuknya
Petai belalang, bersepah tumbuh kerana membiak secara letupan dan tiupan angin, Mini petai tapi baunya sama macam petai
Bila masak warna coklat, rasanya sedap. Pokoknya jenis kayu berteras dan bila mati akan jadi bahan bakar yang baik. kulit boleh dibuat tali.
Cermai, masam dan selalunya dibuat jeruk. Pokok rendang dan biasanya ditanam di kawasan rumah.
Selain untuk makanan, boleh dimakan begitu saja. Bila masak rasa manis tetapi pokoknya cantik berdaun halus
Bila masak, bahagian luar dipotong dan dijemur menjadi asam keping.Bijinya boleh dimakan dan pucuknya boleh dibuat ulam.

Sekadar berkongsi kerana terfikir untuk archivekan buahan kudapan ini untuk tatapan anak cucu nanti.

2 comments:

  1. terliur saya..

    1. Buah cermai, ambil tumbuk dalam lesung, tambah belacan, cili api, kicap dan gula... wallah sedap...

    2. susah nak dapat assam jawa kat sini, dah lama saya tak makan, dulu import dari UUM sekarang tiada kaki dah... sedap, manis...

    3. Assam keping... Mak dulu berniaga assam keping, ambil percuma dalam kebun Opah... Orang dulu2 pantang tanam Assam ni kat rumah... "Tuan rumah cepat pergi"tak silap Kak So... Yang Untung adalah orang yang tak percaya benda2 begini hehehe...

    ReplyDelete
  2. Muslimah Rempit,
    Saya pulak dah lama sangat tak tenguk pokok cermai, outstation kat kuala ketil baru jumpa kat sekolah agama Darul Naim. Assam Jawa ada jumpa kat Jalan Kebun, Kelang cantik betul pokok dia. Asam keping masa pergi sama Jabatan pertanian untuk bangunkan industri ini sebab pokok & buah asam gelugor tu banyak value added dia. ANak pokok satu RM18 tapi saya tak beli sebab susah nak jaga. Salam perkenalan

    ReplyDelete