Sunday, June 10, 2012

Pantun Orang Lama ertinya pada generasi baru...

Cuaca di Kota Kemuning, panas berbahang, jadi kami tidak kemana-mana, tuan puan tengok sahaja gambar ini, Edible garden saya kering tetapi saya siram lebih air waktu pagi. Hari minggu yang malas ini, kain dibantu oleh Wardah untuk di sidai.
Lepas Zohor, kami duduk bilik saya yang dipasangkan air-cond oleh Along sepanjang hari untuk kami semua berhibernasi. Tiba2 Wardah kata " Mak, sumur tu telagakan..", Saya jawab perigi atau telaga. Along kata mesti adek teringat pantun ni:

Kalau ada sumur di ladang,
Boleh saya menumpang mandi,
Kalau ada umur yang panjang,
Boleh kita berjumpa lagi.

Kata Wardah ini untuk teenagers yang lari dari rumah ikut pakwe, lepas tu declare kena culik, pastu masuk suratkhabar, pastu makbapak kecoh, pastu balik rumah dengan muka tak malu.

Ku tanam pinang rapat-rapat,
Supaya senang puyuh berlari,
Kupinang-pinang tak dapat,
Kupujuk-pujuk ku bawa lari.

Kata Wardah ini lelaki Lombok mengayat gadis Melayu, mereka bangga melarikan gadis2 Melayu ke Lombok. Bila dah tahan susah2 hidup kat sana, menangis2 pada menteri nak balik Malaysia.

Kalau roboh kota Melaka,
Papan di Jawa saya dirikan,
Kalau sungguh bagai di katakan,
Harta dan Nyawa saya korbankan.

Kata Wardah ini cinta dengan Negro, jadi keldai dadah, harta kena kikis dan nyawa kena korban.

Pisang emas di bawa belayar,
Masak sebiji di atas peti,
Hutang emas boleh di bayar,
Hutang budi di bawa mati.

Kata Wardah ini orang yang bercinta dengan ALONG bukan Along kita, akhirnya mati....

Pulau Pandan jauh ketengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
zzzzzzzz......
Senyap aje...tertidur...

Salam Hari Minggu

26 comments:

  1. Replies
    1. Mcm2 si wardah punya hal...puasa kada dia merepek aje sebab lapar agaknya

      Delete
  2. Replies
    1. Wardah kalau puasa memang baring2 aje senang tertidur

      Delete
  3. Kahkahkah pantun last tu sekerat ja dapatnya, senyap ja dah tidoq! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wardah dinas, kalau puasa siang mesti dia tidur...tulah sebelum tidau dia berpantun merapu.

      Delete
  4. kemain pandai wardah berpantun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nini, berbuka lepas makan nasi duk makan rempeyak bayam Nini sebalang untuk sahur, siang letihn lepas tengok tv, buat math sikit2 baring terus terlelap.

      Delete
  5. kena aje dengan situasinya.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tkasih. Nilai mruni pantun Wardah dah rosakkan...padahal dia puasa

      Delete
  6. waahhhh, good idea lah wardah... pantun lama dapat d ulas dengan kreatif dan menarik (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tkasih cikgu. itu ulasan yang menambah dosa betul...pantun2 lama tu ada nilai murni, wardah pandai2 tukarkan.

      Delete
  7. salam kenal kembali mak wardah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tkasih byk2 sudi bersahabat dan menjadi follower saya.

      Delete
  8. pandainyee dia memanipulasikan pantun tuu...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tkasih UV sudi berkunjung & bersahabat maya. Perut dia lapar jadi meapulah kerjanya.

      Delete
  9. Salam Mak Wardah,

    Imaginasi yang tinggi sekali, gabungan cerita terkini dengan pantun-pantun yang bermakna dalam sedalam perigi atau telaga atau sumur...

    Adore cara penulisan Mak Wardah, membikin kan Ratna sejenak mencungkil kembali perkataan silam yang telah lama terbiar tanpa di-endah kan...

    Salam manis semanis madu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tkasih Ratna.

      Di Malaysia,ada pembelajaran tentang patun dan jenis2 di dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia.

      Salam ukhwah dari jauh

      Delete
  10. berpantun sampai tertidur kekdahnya...
    pantun lama - banyak maksud yang tersirat

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAM,

      tkasih. betul akak setuju pantun lama banyak maksud yang tersirat tapi anak akak hari tu puasa so merapulah herouls bila bagi maksud pantun

      Delete
  11. memang pantun lama x lapuk dek masa ... msh segar hingga kini diingatan kita... dah follow u ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesuma Angsana, tkasih sudi berkawan. Memang akak setuju & tkasih jugak sebab follow akak. Salam ukhwah

      Delete
  12. Salam..suka baca entri ni..pandai wardah berpantun..pandai juga dia bagi analogi..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali. Anak akak si Wardah Alisya memang mcm tu...sbb dia puasa, lapar byklah idea2 merapu dia.

      Delete
  13. Replies
    1. Tkasih Hunny, pls come in, u r cordially invited

      Delete