Monday, October 8, 2012

17 TAHUN SAYA JADI IBU...

Salam.
Semalam 7 hb Oktober 2012 pukul 1:01 petang, genap 10 tahun saya bergelar ibu kepada seorang anak lelaki yang bernama Muhammad Iqbal. Syukur, Alhamdulillah Allah anugerahkan saya anak ini...17 tahun kami bersama dalam menempuh kehidupan yang amat bahagia, ada gaduh ada bantahan ada sedih tetapi syukurnya bahagia yang lebih banyak diturunkan. Ya Allah, Along dianugerahkan rezeki  yang baik dalam pelajaranm melepasi peperiksaan dgn baik dan semuga terus baik dan berjaya.

Sebagai anak lelaki Along adalah kudrat saya membantu di rumah, Along tidak merokok dan berkelakuan baik di sekolah tapi dirumah anda boleh menyaksikan Along mampu membuka gate dengan kaki. Itulah realitinya sikap Along.
Cheese cake pilihannya sendiri
Along tak suka bergambar tapi demi saya dia akan ikutkan...
Teliti dalam memilih makan, minum dan pakaian tetapi telus dalam memberi pendapat walaupun dengan saya sendiri. Tidak akan saya lupakan detik dia mula mengaji Iqra pada usia 5 tahun, dia tanya saya, Mak who you love most? Saya jawab Of course you...Along kata you are, wrong you must love Allah first than me..usia 12 tahun di depan gurubesar di sekolah, ketika dia dipilih menjadi ketua pengawas sekolah, takut UPSR terganggu saya kata Sayang mak think you are going to be busy with  this responsibility Along jawab Mak I am little caliph on earth, Allah will determine my rezeki...Usia 15 tahun, PMR dia kata pada saya Mak dun worry, just doa for me, I'll study hard & your solat & doa willl help me a lot pada usia 17 tahun, dia kata mak, please pray for my SPM, your doas, Yasin and solat hajat will give me peaceful mind, InsyaAllah I'll pass it just like before. Ya Allah, kadang2 saya kagum dengan pemikiran Along yang selalu positif dan saya akan terus berdoa untuk anak2 saya.
 Muka dan suara Along garang tapi dia penyayang pada adek2 pada keluarga dan senang untuk dijaga tetapi bab makan Along sangat  cerewet. No Bawang, No Sayur tapi dia kuat minum susu, jus carot dan roti. Saya selalu usik dia, senang hidup bakal menantu mak...tapi pada bakal besan Along sangat cerewet tentang kebersihan rumah, kehalalan sesuatu makanan, dia tak tengok AF, cerita sinetron, dia hanya tengok National Geographic, English Blockbuster dan yang seangkatan dengannya. Kalau anda tanya dia sapa Shila Amzah saya pasti jawapan dia penyanyi tapi dia tak pasti orangnya. 
Happy Birthday, Along semuga Allah permudahkan segalanya untuk anak lelaki kesayangan mak yang mak sayang kedua selepas Allah. Hopefully my teenager caliph will be successful in whatevr he do in future undertakings. All the best, my heart, we family will always support you.


46 comments:

  1. kak, kirim salam ke along..he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Norh. Dah sampaikan Along kata tqvm & sengih nampak gigi kapak besar.

      Delete
  2. Alhamdulillah kerana dikurniakan anak yang soleh dan bijak..
    Makchaq tumpang gembira...
    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAk Chaq, thanks ALhamdulillah...semoga anak2 kita semua berjaya dunia & akhirat

      Delete
  3. happy birthday buat Along..... baiknya Along.... semoga terus menjadi anak soleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Munna, Alhamdulillah, mudah2an ianya berterusan

      Delete
  4. KEGEMBIRAAN SEORG IBU JELAS NAMPAK .. BERTUAH AKAK

    ReplyDelete
  5. Salam perkenalan kak, hari ni hari lahir anak tunggal saya pula ;-). Lelaki juga...
    Kita doakan yg terbaik untuk anak2 ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom kita sama2 doakan yang terbaik utk anak2. Thanks Shafahan

      Delete
  6. salam kak... happy birthday buat Along...semoga berjaya menjadi pemimpin hebat di masa depan. amin2....

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah, tidak semua ibu yb bertuah punya anak sehebat along. semoga perjalanan hidupnya dirahmati Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Norhaizan, Alhamdulillah...Ameen.

      Delete
  8. alhamdulillah mak wardah. Aunty doakan Along ditetapkan iman hingga ke akhir hayat, amin. mudah-mudahan 2 hero saya juga dapat saya didik seperti along..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Anim, Akak doakan anak2 Anim akan berjaya dunia akhirat...Amin

      Delete
  9. Alhamdulillah.. bertuah akak dapat anak cam Along.

    saya pun nak belajar dari akak lah cara didik anak supaya soleh cam Along ^_^

    Happy belated birthday Along, moga terus jadi anak yang soleh dan bijak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nita, tak perlu belajar dari akak, Nitapun akan menjadi ibu yg lebih cemerlang dari akak, InsyaAllah. Thanks & take care

      Delete
  10. Alhamdulillah, seronok nye dapat anak cam along...semoga along akan terus menjadi anak kebanggan mak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue, akak sgt2 bersyukur dgn abugerah Allah, anak2 Suepun akan menjadi lebih baik dari Along, sidara comel tupun akan menjadi anak yang solehah, jangan bimbang akak doakan.

      Delete
  11. Masih tak terlambat.... Selamat Hari jadi.... along... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Najmi, birthday Najmi 2 disemberkan...Tak lama lagi

      Delete
  12. alhamudillah, selamathari lahir along, moga jadi anak terbaik di dunia dan diakhirat ye

    ReplyDelete
  13. Selamat ulangtahun kelahiran, Along. Semoga sentiasa jadi penyejuk hati ibu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dinas, thanks moga2 ALong terus begitu...Ameen. Take care

      Delete
  14. selamat ulangtahun buat along , semoga segala impian mak terhadap along menjadi kenyataan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Ieda,
      Ameen, moga Allah juga sentiasa merahmati kita semua

      Delete
  15. selamat ulang tahun kelahiran ke17 Along, semoga menjadi anak yg soleh

    ReplyDelete
  16. selamat ulangtahun utk along.. :-)

    ReplyDelete
  17. happy besday to Along
    bahagia nya jadi ibu pada anak2 yg baik seperti Along
    good luck for SPM nanti ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama sara nur, thanks...ALhamdulillah moga 2 semua anak2 kita menjadi anak yang soleh & solehah

      Delete
  18. happy birthday utk along juga.
    Besar nanti hensem anak mak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Nieda,
      Tqvm. Along senyum lebar baca nih...take care

      Delete
  19. hepi besday utk along & gud luck 4 SPM nnt..
    nak cop jd menantu boleh??^L^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ieja amieja,
      Thanks...Boleh tapi kena tunggu Along keje dul

      Delete
  20. hehe.. L kalau jd along, nanges bace en3 nih.. hmm. L xpenah berkesempatan dalam semua nih.. =( semoga menjadi anak yg soleh... aminnnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. L, thanks...Ameen. Dont worry parent L mesti happy jugak ada anak macam L. take care

      Delete
  21. Semoga gembira menyambut harijadi, Along! Semoga terus menjadi insan terulung, cemerlang di dunia dan akhirat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Cikgu, Alhamdulillah. Semoga cikgu sihat dan terus berkebun.

      Delete
  22. sanah helwah along, Barakallahufiq, insyaAllah...

    ReplyDelete
  23. selamat hari lahir utk along...semoga mnjadi anak yg cemerlang dunia dan akhirat....

    ReplyDelete