Tuesday, September 11, 2012

Tart Puntet Pantet

Salam.
Berkesah ttg anak2 dan mak ndak lagi. Malam tadi mak ndak buat kueh tart Landak untuk Along. Wardah tuition, Along buat revision. Along memang suka kueh tart yang mak ndak buat ni dan kadang2 bergilir dgn saya membuatnya. Pukul 10:00 malam Wardah balik tuition, naik atas hantar beg turun untuk supper. Wardah goreng nugget tempura dan buat air milo untuk semua. 

Ini doh kueh tart mak ndak yang sudah berisi jem tapi akan dibentuk menjadi Landak yang selalu Wardah nyanyikan masa primary school Kueh Tart Landak Mak Ndak , Mak Ndak Takde Pak Ndak, nakal tak Wardah dengan Along dulu2.

Mak Ndak bakar kueh saya dah turun untuk sidai kain di luar. Saya dengar kecoh budak2 tu ketawa besar di dapur. Saya masuk ke dapur dan tanya,
Mak Ndak: Along ni tak ada keje, ingatkan kenapa berangin je tengkuk, rupanya dia berdiri kat belakang.
Along: Orang  Mak Ndak kusyuk semayang, mak ndak kusyuk buat kueh, hahaha. 
Wardah: Along dah dekat lima minit berdiri belakang Mak Ndak. Mak Ndak terkejut lepas tu cakap Puntet Pantet, mencarut.
Mak Ndak: Itu melatah bukan mencarut.
Wardah: Eleh...dulu masa abang sebelah bakar mercun, mak ndak cakap Panxxt kat luar. Mak Ndak you must stop mencaruting.
Mak Ndak: Kalau Along tak kacau mak ndak, tak de mak ndak mencarut.
Wardah: You see Mak Ndak, she always mencaruts. Sometimes at school canteen there's one makcik like mak ndak. Along tahukan...
Along: Ha ah, dulu kawan Along Chinese Girl beli mee sup, makcik tu tertumpah kuah sup sikit, makcik tu kata Ya Allah, ko beli pxxxxt aku tiga, Shirley kawan Along tu cancel. Shirley geli nak makan mee sup tu. dia bayar je singgit.
Mak Ndak: Heh, cerewet sangat bukan cacat apapun kat mee sup tu.
Wardah: Mak ndak... kalau adekpun geli. Kenapa Melayu jer melatah Long?
Along: Sikap tu diwarisi dan menjadikan bangsa Melayu je melatah in the whole world.
Wardah: How to stop it?
Along: Must have clear mind and sharp thinking. Macam mak ndak sambil buat kueh, risau adek tak sampai rumah lagi, pas tu fikir Along kat atas baca buku ke tidur, pas tu fikir kenapa Pak Ndak tak balik lagi, heheheh
Mak Ndak: Mengada budak Along ni. Long keluarkan  tart dari oven tu...
Wardah: Mak Ndak, better stop mencaruts, kay. (Sambil peluk bahu mak ndak)

Along: (tunduk dekat kepala mak ndak) Along amek tart puntet pantet satu...
Mak Ndak: PUNTET PANTET, TART ALONG. ALONG, SIAP AWAK KANG MAK NDAK SEMELIH PUNAI AWAK.
ALONG: (Lari naik atas sambil jawab) ALONG TAK ADA PUNAI...MAK NDAK CARI KAT HUTAN...
Wardah: MAK, SHE MENCARUTS AGAIN.
Mak Ndak: Sapa kata Punai tu mencarut
Saya & Wardah: OMG....


38 comments:

  1. hahaha..kesian mak ndak kena buli dengan bebudak ni..tart landak mak ndak ni takde duri duri eh atas dia..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duri ni kempislah Rai...dia orang sama aje, hari2 kalau mak ndak tak berbunyi Along tak puas hati.

      Delete
  2. sedapnya tart...saya x de tart kat rumah tahun nie..

    cian org yg melatah..kdg2 penat dia :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Sisdee,
      Yang tak tahannya perkataan yang keluar tu...tak sanggup dengar

      Delete
  3. Tergigil2 badan kakcik gelak sensorang! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks K.Chik, macam2 hal budak2 buat kat rumah tu//sengaja nak suruh mak ndak membebel

      Delete
  4. kihkihkih...jadik comel pulak nama tart!

    ReplyDelete
  5. nama tu ! hehe, mesti sedap tart ni sespecial namanyer

    ReplyDelete
  6. Mesti malam tadi masing-masing senyum sebelum tidur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kakzakie, nak tidurpun mak ndak pot pet lagi kat Along

      Delete
  7. lawak la! kihkih.. ni kalau sertakan resepi sekali menarik gak! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Asmara. nanti next time kita buat sama2 resepi ni ya.

      Delete
  8. lawak.. sukat ekk menyakat mak dak depa

    ReplyDelete
  9. seronok diorang nyakat mak ndak diorang....kite pun tergelak sama.

    saya suka kueh tart ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Nita,
      Memang itu aktiviti harian, nak tart jemput makan kat rumah

      Delete
  10. hahaha kelakar betul xD
    kuih ni kena tukar nama la agknya.. nama lain dia tart kacang ke eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Everything,
      Nanti kita sama2 fikirkan nama yg lebih commercial...

      Delete
  11. EH .. SEDAPNYEEE ..

    A AH LA KAN .. KBYAKAN MELAYU JE YG MELATAH ..

    HEHEHE .. LAWAK GAYE MELATAHNYE TU ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dedeq...betul hanya melayu jer, pelikkan.

      Delete
  12. Hikhikhik! Saya pun kekadang melatah tau! Dan saya pun memang dipanggil Mak Ndak jugak! Heeee takut melatah mencarut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azieazah,

      hahaha mak ndak ada klon, alhamdulillah melatah yang sihat (tak mencarut)

      Delete
  13. salam kenal juga dari saya, sy panggil tat nona ni hehe,kesian org melatah, penatdia nak habiskan latah2 tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Embun,
      Mak Ndak tak letih akak yang letih sbb budak2 akan ada perkataan baru setiap hari

      Delete
  14. Replies
    1. Thanks Maria,
      itulah kesah mak ndak dan anak2 saudara dia

      Delete
  15. amboi.. nama pelik je tat tuh... hhehe.. mesti sedap kan... salam kenal kembali.. maaf la sbb saya ni da setahun da berenti jadi blogger... td bila review komen singgah la skjp kat sini :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqvm Nas. Baca blog Nas best ajer, tapi dah pencen rupanya. take care

      Delete
  16. tart landak???? pesss taim dgar nih... nak rase je.
    Suke gile tart.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Ikhwan...nanti raya kat rumah akak ye..take care

      Delete
  17. Replies
    1. Thanks Moonugueen, nanti akakpun selalu ziarah Mooniqueen

      Delete